Zhvillon punimet e ditës së parë, “Samiti i Grave të Biznesit”

Zhvillon punimet e ditës së parë, “Samiti i Grave të Biznesit”

Për herë të parë, gra të Diasporës shqiptare dhe vendase, të suksesshme në fushën e sipërmarrjes dhe biznesit, janë bërë bashkë në një kuvend të gjerë, organizuar nga Fondi Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës në bashkëpunim me Ministrinë e Financave dhe Ekonomisë, nën kujdesin e veçantë të Ministrit të Shtetit për Diasporën.
Në fjalën e tij përshëndetëse, ministri Majko tha se ky aktivitet synon të jetë një platformë për fuqizimin e rolit të gruas shqiptare në shoqëri dhe në veçanti rritjen e angazhimit të saj në fushën e biznesit dhe sipërmarrjes si dhe nxitjen për krijimin e një rrjeti bashkëpunimi mes grave protagoniste brenda dhe jashtë vendit.
“Takimi i sotëm është një pohim, jo vetëm ekonomik, por edhe për jetën sociale të shoqërisë sonë. Ai lidhet me faktin se gratë janë motori kryesor i ekonomisë shqiptare, si konsumatore, menaxhere dhe drejtuese. Organizimi i sotëm kërkon të nxisë trajtimin e cilësisë së sipërmarrjes së grave në Diasporë”, u shpreh ministri gjatë fjalës së tij.
Më tej, ai u ndal edhe tek prezantimi i Dhomës së Biznesit të Diasporës, e cila nisi punën e saj në muajin nëntor për të krijuar një frymë bashkëpunimi ekonomik mbarëshqiptar.
Pjesëmarrëse në këtë takim ishte edhe znj. Anila Denaj, ministër i Financave dhe Ekonomisë, e cila në fjalën e saj solli një pasqyrë të përgjithshme të përfshirjes së gruas shqiptare në fushën e biznesit dhe politikat që qeveria shqiptare po zbaton në rritjen e përfaqësimit të gruas në ekonomi. Ajo u ndal dhe në një moment tjetër shumë të rëndësishëm siç është nënshkrimi i kontratës së kredisë që do të mundësojë kalimin e hendekut të barazisë gjinore në vendin tonë.
Aktivitetin e përshëndeti edhe z. Eduard Shalsi, ministër Shteti për Mbrojtjen e Sipërmarrjes. Gjatë fjalës së tij, ai përmendi pjesëmarrjen e lartë të gruas në parlament, në qeveri dhe në këshillat bashkiakë.
Gjithashtu, këtë samit e përshëndeti edhe znj. Mimoza Sadushi,  kryetare e Dhomës Kombëtare të Noterëve, e cila u ndal në çështjet e pronësisë.
Në këtë Samit po marrin pjesë profesioniste të reja, studente, gra akademike dhe eksperte në fushën e biznesit, përfaqësues të institucioneve shtetërore si dhe të organizatave ndërkombëtare, veçanërisht ato që në programet në zbatim, zhvillojnë objektiva lidhur me gratë dhe zhvillimin e tyre në fushën e biznesit dhe sipërmarrjes.
Aktivitetet e planifikuara gjatë tri ditëve të Samitit, janë zhvillimi i paneleve tematike me fokus rolin e gruas shqiptare në biznes, si: Lidershipi i Gruas në Biznes, Sfidat e Gruas Sipërmarrëse të Diasporës, Gruaja dhe Sipërmarrja Inovative si dhe zhvillimi i vizitave në disa sipërmarrje në vend, me drejtuese gra.